
Nanoporowata złota gąbka do wykrywania DNA patogenów
7 września 2015, 10:21Za pomocą przypominającego gąbkę nanoporowatego złota można wykrywać DNA patogenów wywołujących choroby ludzi, zwierząt i roślin.

Intel i TU Delft współpracują nad kwantami
4 września 2015, 16:34Intel i QuTech (Instytut Kwantowy Uniwersytetu Technicznego w Delft) podpisały dziesięcioletnie porozumienie o współpracy. Umowa przewiduje wspólną pracę nad rozwojem technologii kwantowych. Intel zapewni finansowanie w wysokości 50 milionów dolarów oraz odpowiedni sprzęt, powierzchnię biurową i pomoc ekspertów

Nowa strategia obniżania poziomu glukozy u cukrzyków
4 września 2015, 13:41Hamowanie białka transportującego pirogronian, związek, od którego rozpoczyna się resynteza glukozy w komórkach wątroby, to nowy i bardzo obiecujący sposób leczenia cukrzycy typu 2.

Wyciąg z liści kasztana jadalnego rozbraja MRSA
4 września 2015, 10:50W liściach kasztana jadalnego (Castanea sativa) występują związki, które zmniejszają zjadliwość i patogenność gronkowca złocistego, nie wzmacniając przy tym jego lekooporności.

Niespodziewane pojawienie się plazmy
4 września 2015, 10:35Naukowcy z University of Kansas we współpracy z uczonymi pracującymi przy Wielkim Zderzaczu Hadronów, uzyskali plazmę kwarkowo-gluonową ze znacznie mniejszej liczby cząsteczek niż wcześniej było to możliwe. Plazmę odkryto po przeprowadzeniu zderzeń protonów z jądrami atomów ołowiu

Pokrywy lodowe bardziej odporne niż sądzimy
4 września 2015, 06:45Dwóch doktorantów z Uniwersytetu Stanforda, Matthew Winnick i Jeremy Caves, przeprowadziło badania, z których wynika, że pokrywy lodowe mogą być bardziej odporne na globalne ocieplenie niż dotychczas sądzono

Robot pomaga murarzom
3 września 2015, 10:40SAM (Semi-Automatic Mason), czyli półautomatyczny murarz, to nowy robot budowlany, który znakomicie zwiększa produktywność ekipy murarskiej. Urządzenie układa cegły trzykrotnie szybciej niż człowiek. Ma jednak za zadanie usprawnić pracę, a nie odebrać ją murarzowi

Dzięki bakteryjnemu białku lody wolniej się roztopią
3 września 2015, 10:37Naukowcy z Uniwersytetów w Dundee i Edynburgu odkryli, że naturalnie występujące białko - bakteryjną hydrofobinę BsIA - można wykorzystać do stworzenia wolniej topiących się lodów. W zwykłych warunkach BsIA tworzy ochronną powłokę na biofilmach Gram-dodatnich Bacillus subtilis.

Smutek zmienia postrzeganie kolorów
3 września 2015, 09:15Smutek zmienia percepcję barw. Podczas eksperymentów psycholodzy odkryli, że spadek dokładności postrzegania dotyczy osi niebiesko-żółtej.

Ewolucyjna korzyść z kanibalizmu
3 września 2015, 09:07Plemię Fore z Papui-Nowej Gwinei stało się znane głównie z powodu epidemii kuru. Plemię jeszcze pod koniec lat 50. uprawiało rytualny kanibalizm zmarłych członków rodzin